دوشنبه, 25 January 2016
  • پژوهشگرانی از ایران و بریتانیا امروز در نخستین سمپوزیوم پژوهشی رسمی در هفت سال اخیر در لندن دیدار خواهند داشت.
  • این برنامه به ترویج تبادل دانش و همکاری‌های علمی با کشور ایران که پیشینه‌ی تاریخی گسترده‌ای در پژوهش‌های علمی دارد می‌پردازد.
  • علم و نوآوری زمینه‌ساز مناسبی برای به اشتراک گذاشتن مهارت‌ها، پرورش همکاری‌ها، اعتمادسازی و ایجاد درک مشترک میان بریتانیا و ایران هستند.

چهل نفر از پژوهشگران و دانشگاهیان باسابقه‌ی بریتانیا و ایران امروز (دوشنبه، ۵ بهمن ۱۳۹۴) در لندن دیدار می‌کنند تا دانش تخصصی خود در زمینه‌ی مدیریت منابع آب را با یکدیگر به اشتراک بگذارند. با بهبود یافتن روابط بین‌المللی با ایران این رویداد نخستین سمپوزیوم علمی میان دو کشور از سال ۲۰۰۹ تا کنون است.

مدیریت منابع آب که موضوع اصلی این کارگاه است دارای اهمیت جهانی است و امنیت آب برای هر دو کشور ایران و بریتانیا، علی‌رغم سیل‌های اخیر در این کشور، از مسائل مهم است. سازمان ملل متحد در گزارش بهبود جهانی آب که در سال ۲۰۱۵ ارائه کرده‌است به ضرورت مدیریت منابع آبی برای رسیدن به توسعه‌ی پایدار اشاره دارد. با وجود اینکه فراهم‌سازی، پایداری، حفاظت، آلودگی و دورریزی پسماند از دلایل عمده‌ی درگیری میان کشورها هستند، منابع آبی هرگز مراعات مرزهای بین‌المللی را نمی‌کنند. از این رو پژوهش‌های بین‌المللی می‌توانند راهگشای کشف راهکارهای جهانی باشند.

این سمپوزیوم توسط دکتر کاوه مدنی از مرکزسیاست‌گذاری‌های زیست محیطی در دانشگاه امپریال کالج لندن با مشارکت شورای فرهنگی بریتانیا برگزار شده‌است و بخشی از برنامه‌ی «پیوند پژوهشگران» است که پژوهشگران کشورهایی که به طور معمول در پروژه‌های پژوهشی مشترک باهم کار نمی‌کنند را گرد هم می‌آورد. با در نظر گرفتن قدرت ایران در پژوهش‌های علمی، این پروژه فراخوانیست برای ایجاد پیوندهای مستحکم‌تر میان مؤسسات علمی در بریتانیا و ایران

«پیوند پژوهشگران» از طریق برگزاری کارگاه‌های موضوعی و ارائه‌ی کمک‌هزینه‌های مسافرتی، موقعیت مناسبی برای حمایت از همکاری‌های پژوهشی، فراتر از مشارکت‌‌های منطقه‌ای معمول، فراهم می‌کند. این برنامه به ایجاد درک عمیق‌تر و دوستانه‌تری میان مردم بریتانیا و سایر کشورهای شرکت‌کننده کمک می‌کند. همچنین این برنامه به پرورش محققین جوان در جهت دنبال‌کردن حرفه‌های پژوهشی بین‌المللی و ایجاد روابط پایدار در طولانی مدت کمک می‌کند.

دکتر فاطمه احمدی مدیر علوم، پژوهش و آموزش عالی در بخش ایران شورای فرهنگی بریتانیا در این باره می‌گوید:

«بریتانیا و ایران هر دو از لحاظ پژوهش‌های علمی بسیار قوی هستند. ما بسیار خوشحالیم که با گردهم‌آوردن بهترین پژوهشگران و مؤسسات هر دو کشور در کارگاه‌های «پیوند پژوهشگران» شورای فرهنگی بریتانیا، می‌توانیم از توسعه‌ی همکاری‌های وسیعتر که به سود هر دو کشور است حمایت کنیم. امیدواریم در نتیجه‌ی این رویداد شاهد همکاری‌های بیشتری در زمینه‌های پژوهشی مشترک میان بریتانیا و ایران باشیم».

دکتر کاوه مدنی از مرکزسیاست‌گذاری‌های زیست محیطی در دانشگاه امپریال کالج لندن گفت: «کمبود آب یک بحران جهانیست و دلیل خوبیست برای اینکه ما به یکدیگر بپیوندیم و برای تبادلات علمی مؤثرتری برنامه‌ریزی کنیم که به حفاظت پایدار از منابع آبی در سطح جهان منجر شوند. ایران و بریتانیا هر دو امینت آب را یکی از مسائل ضروری در زمینه‌ی توسعه‌ی پایدار می‌دانند. ایران برای نوآوری‌هایی که در طی تاریخ در مدیریت آب داشته‌ شناخته‌شده است و بریتانیا برای خدمات ارزشمندی که در زمینه‌ی مدیریت منابع آبی ارائه کرده است. ما چیزهای زیادی برای تبادل و یادگیری از یکدیگر داریم. امیدوارم این کارگاه‌ها شروعی برای یک همیاری بلند و پربار باشند».

دکتر فرهاد یزدان‌دوست، از اساتید با سابقه‌ی دانشگاه صنعتی خواجه‌نصیرالدین طوسی که در این کارگاه شرکت کرده‌است، گفت: «دیگر نمی‌توان آب را ، با طبیعت چندوجهیش، یک منبع طبیعی حاضر و آماده فرض کرد. آب به عنوان مایه‌ی حیات می‌تواند پیونددهنده‌ی ملل مختلف باشد و منجر به همکاری‌هایی در زمینه‌ی چالش‌های یکسان و بسط دادن دانش موجود و شیوه‌های برتر کاری شود. امید است که موقعیت خجسته‌ای که توسط کارگاه‌ «پیوند پژوهشگران» با موضوع مدیریت منابع آب ایجاد شده‌است، عرصه‌ای برای همکاری‌های علمی مشترک آینده در این مورد بسیار حساس فراهم کند و زمینه‌ساز همیاری در توجه به نیازهای جوامع محروم در این حیطه شود.»

دنی وایتهد، ریاست بخش ایران شورای فرهنگی بریتانیا، گفته‌است: «زنده‌کردن گفتگوهای علمی و پژوهشی روشی حیاتی برای تبادل دانش و اعتمادسازی میان بریتانیا و ایران است. همکاری‌های آموزشی راهیست ارزشمند برای ایجاد دانش عمیق‌تر و دوستانه‌تر میان ایران و بریتانیا و درک فرهنگ‌ها و ملل مختلف. این کارگاه پژوهشگران باتجربه‌ای از بریتانیا، ایران و ایالات متحده آمریکا را  گرد هم‌ می‌آورد تا از پژوهشگرانی که در آغاز کار حرفه‌ای خود هستند حمایت کنند. مدیریت منابع آب به این دلیل به عنوان موضوع این کارگاه برگزیده شد که هر دو کشور درگیر چالش‌های شناسایی روش‌های پایدار توسعه‌ی منابع آبی و راهکارهای مدیریتی آن هستند. به این ترتیب این موقعیت امکان بهره‌وری مشترک و تعامل‌های پایدار را فراهم می‌کند. این کارگاه مجموعه‌ای از مباحث مهم جهانی مانند مدیریت خشک‌سالی، تغییرات آب و هوایی، امنیت آب/غذا و اختلافات آبی را در برمی‌گیرد. همچنین این کارگاه برای پژوهشگرانی که در آغاز مسیر حرفه‌ای خود هستند موقعیت‌های توسعه‌ی حرفه‌ای و خلق  ظرفیت ایجاد می‌کند».